Afsluiting perrontrappen vanuit de fietstunnel HS is géén feestje

Aanstaande maandagochtend organiseert de gemeente samen met NS en ProRail een ‘feestelijke opening’ van de nieuwe toegang tot de stationshal vanaf de kant van de Laakhavens, en de nieuwe fietsenstalling daar.

Wij, Fietsersbond en bewonersorganisaties aan beide zijden van het station, vinden dat geen feestje.

Natuurlijk is het goed dat er geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de toegang, en is dat voor veel reizigers een verbetering.
Maar wrang is dat de gemeente er met geen woord rept dat veel andere reizigers nu om zullen moeten lopen omdat ze gedwongen worden langs de winkeltjes naar de nieuwe toegang te lopen. Want de toegangen vanuit de fietstunnel worden tegelijkertijd afgesloten.

Terwijl er honderden miljoenen worden geïnvesteerd in het spoor voor een paar minuten reistijdwinst, wordt die winst met een paar hekken weer te niet gedaan.
En de toenemende stroom reizigers moet straks langs één stel smalle trappen – in een tijd dat er afstand moet worden gehouden.

Wij leggen ons er niet bij neer dat die afgesloten worden.
We hebben een WOB-verzoek ingediend om erachter te komen wat voor afspraken er nu tussen gemeente, NS en ProRail gemaakt zijn, en op wat voor besluiten die zijn gebaseerd.

Ook de gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin B&W gevraagd in gesprek te gaan om te kijken wat er nodig is om de toegangen open te houden. Zo’n gesprek heeft bij ons weten nog niet plaatsgevonden. Ook heeft de raad gevraagde stukken nog niet ontvangen.

Wij doen dus niet mee met dit ‘feestje’.

Nol Witte, Bewonersorganisatie Buurtstation
Peter van Daalen de Jel, Bewonersorganisatie Leeghwaterkade, Fijnjekade e.o. (BOLF)
Frank Poppe, Fietsersbond afd. Haagse Regio (voor verdere toelichting: 06-22640854)