collectief energieadvies voor de Wolterbeekstraat

De Wolterbeekstraat bestaat tien jaar. De meeste huizen werden tien jaar geleden opgeleverd. Dat zijn ‘nieuwbouwwoningen’. Toch is het einde van de technische levensduur van cv-ketels al in zicht. Daarom denken de bewoners na over verduurzaming van hun woning. Aangezien alle huizen in de straat op elkaar lijken voor wat betreft de indeling, leek het een aantal bewoners interessant om één advies te laten opstellen door een onafhankelijk adviseur. Die adviseur is Lars Boelen: “Het is natuurlijk goed als iemand zelf zijn woning verduurzaamt, maar het is nog mooier als een hele straat dat gezamenlijk doet. Dan is de milieuwinst veel groter.

De bewoners willen ook kijken welke leveranciers interessante aanbiedingen kunnen doen om hun straat energiezuiniger en daarmee duurzamer te maken. Zij kregen hiervoor subsidie van de gemeente Den Haag. Joke Ras: “Door de subsidie kon het onderzoek voor de bewoners kosteloos worden gedaan. Dat is fijn. Hierdoor hoeft niet per sé iedereen al in de beginfase mee te doen. Mensen kunnen nu in het project groeien.

Woensdagavond 16 februari 2019 presenteerde Lars onder toeziend oog van bewoners, wethouder Liesbeth van Tongeren en andere geïnteresseerden zijn bevindingen. Hij wist te vertellen: “De woningen zijn op zich goed geïsoleerd, maar er komt heel veel koude lucht binnen door de ventilatieroosters. Dat was goed zichtbaar op de gemaakte infraroodfoto’s. Ik heb de bewoners dan ook geadviseerd om de ventilatie van de woning aan te passen. Dat kan meer dan 20% van de warmtevraag verminderen.” Andere maatregelen die bewoners kunnen nemen, zijn het vervangen van de kozijnen en het beter isoleren van de vloer en het dak.

Een uitgebreider verslag van de bijeenkomst en van de bevindingen van Lars Boelen volgt in de wijkkrant Hollands Spoor van maart (nog te verschijnen). Lees ook het Paris Proof Plan voor de Wolterbeekstraat via deze link.