Woensdagavond 25 januari hielden politie en diverse teams van de gemeente een grote handhavingsactie in Schilderswijk Noord en Oost. De actie richtte zich met name op het tegengaan van overlast door horeca, onderhuur, parkeerproblemen en woninginbraken. Op een aantal bekende pleinen in de wijk, Oranjeplein, Koningsplein en het Meester de Bruinplein, is extra gecontroleerd op jeugdoverlast. Criminele activiteiten hebben een negatieve invloed op een wijk en tasten de leefbaarheid aan. Tijdens de actie kwamen er aantal van dit soort voorbeelden voorbij. De gemeente organiseert dergelijke acties regelmatig om de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.
Horecacontrole en handhaving
Wie een horeca zaak runt moet zich houden aan regels en vergunningen. De gemeente controleert hier intensief op. Gisteravond werd duidelijk dat dit niet voor niks is.
Vijf zaken hadden hun belastingadministratie niet op orde. Er volgen zes onderzoeken voor mogelijk onterecht ontvangen van een uitkering. Ook volgt er onderzoek naar elektra fraude en waren er twee boetes voor een overtreding op de tabakswet.
Controleurs gaven ook waarschuwingen voor diverse andere overtredingen. Eén horecavergunning is ingetrokken.
Woningen
De Haagse Pandbrigade controleerde 16 woningen. Dit team bestrijdt onder andere het onrechtmatig gebruik van gebouwen, illegale kamerverhuur, achterstallig onderhoud, huisjes melken en de misbruik van uitkeringen.
Tijdens de controle ontdekte ze fraude aan de elektra, illegale kamerverhuur, uitkeringsfraude en illegale onderhuur. Daarnaast bleken elf huurders een veel te hoge huur te betalen. Het gemeentelijk huurteam gaat deze huurders verder helpen en adviseren.
Voertuigcontrole
Een avond extra controleren op voertuigen en personen in het gebied rond politie bureau Hoefkade doen we niet zonder reden. De Politie constateerde drie personen die niet beschikten over een (geldig) rijbewijs. Ook zijn twee personen aangehouden voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Daarnaast is iemand aangehouden voor belediging van een agent en één voor openbare schennispleging. Er werd ook een mogelijke inbreker aangehouden.
Tijdens een verkeerscontrole op de Hoefkade werden 40 bekeuringen geschreven. De Rijks Dienst Wegverkeer (RDW) controleerde voertuigen op hun technische staat. Het onderhoud van auto’s en scooters bleek vaak slecht. Bestuurders kregen hiervoor een bekeuring.
Auto’s stonden op de stoep of dubbel geparkeerd en tientallen voertuigen stonden geparkeerd zonder hiervoor te betalen. De gemeentelijke afdeling parkeren schreef 60 bekeuringen uit. Op basis van kentekens controleerde Belastingzaken de betaling van gemeentelijke belastingen. In totaal werd voor € 15.000 aan achterstallige rekeningen geconstateerd en op zeven voertuigen is beslag gelegd.
In gesprek met de bewoners
De brandweer deed koolmonoxidemetingen en gaf aan bewoners advies over brandveilig wonen. De politie is samen met vrijwilligers ook het gesprek aangegaan met bewoners over de actie, Burgernet en het voorkomen van woninginbraak. Dit gebeurde zowel op straat als van deur tot deur.
Melden helpt
Gemeente en politie werken dagelijks aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad onder andere op basis van meldingen van inwoners. Melden kan onder andere via:
- Gemeente Den Haag: telefoonnummer 14 070 of www.denhaag.nl/meldingen voor onder andere meldingen over woonoverlast, uitkeringsfraude, ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in openbare ruimte kapot zijn.
- Politie: telefoonnummer 0900 – 8844 of www.politie.nl
- Meld Misdaad Anoniem: telefoonnummer 0800 – 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl