Vraag een gratis boom aan!

Vraag een gratis boom aan!
Ruud, Joosje en Audy gingen je voor

 

Voor het vierde jaar op rij geven gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag 1.750 gratis bomen weg aan bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties om de stad groener en rustgevend te maken. Vraag ook een boom aan! Ruud, Joosje en Audy gingen je voor. ‘Die bloesem is schitterend!’

 

‘Mijn landgoedje’. Zo noemt Ruud uit Vrederust zijn tuin van vijftien bij vijf meter. Hij kreeg bomen van de Actie Bomen voor Den Haag. “Oh, het is zo genieten! De appel- en perenboom hebben in bloei gestaan. Die bloesem van wit-roze bloemetjes is schitterend! Als het waait, lijkt het wel sneeuw! Die bomen krijgen van mij een dikke tien.”

 

Gek op fruit
De appelboom heeft hij vernoemd naar kleindochter Romeetje. “Ik maak soms een babbeltje met de boompjes: ‘Groei maar lekker, doe je best’. Mijn vrouw tikt dan met haar vinger tegen haar voorhoofd. De bomen doen het prima en de vogels zijn gek op het fruit. Die vliegen af en aan. Het is net vakantie in mijn tuin”, lacht Ruud.

Samen planten met kinderen
Joosje vroeg een perenboom aan. Die staat in moestuin Nut en Genoegen aan de Meppelweg. Ze plantte de boom samen met de kinderen van haar kinderopvang. “Ik wil ze graag de liefde voor de natuur meegeven. Een boom planten is een geweldige ervaring die ze niet snel vergeten. Als ze over tien jaar terugkomen, staat de boom er nog. Dat is toch leuk?!”

Japanse Tuin in de maak
Audy uit Leyenburg geniet van de magnolia, Japanse mispel en sierkers. “Sinds ik ben afgekeurd, is tuinieren mijn uitlaatklep. Ik maak achterin een kleine Japanse tuin. Bomen zijn duur en ik heb niet zo’n groot budget. Daarom vind ik de Actie Bomen voor Den Haag heel sympathiek.”

 

Hij maakt zijn tuin diervriendelijk. “Voor de vogels heb ik groenblijvers en voor de bijen plant ik bomen die op verschillende tijden bloeien. Verder heb ik een kleine fruitboomgaard, oranje en rode bessen en een insectenhotel. Ik raad al mijn vrienden aan een boom aan te vragen. Daarmee help je de stad.”

Beter voor de stad

De belangstelling voor de actie van gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag wordt elk jaar groter. In 2021 werden 1.400 bomen uitgedeeld, in 2022 1.500 en in 2023 waren het 2.100 bomen. In totaal dus 5.000 bomen! Hoe meer bomen, hoe beter voor de stad. Een boom maakt je tuin mooier, is goed voor insecten en vogels, geeft schaduw en verkoeling bij warme zomerdagen en slurpt extra water op bij stevige regenval.

 

De Actie Bomen voor Den Haag is onderdeel van het Haagse Actieprogramma om versteende wijken te vergroenen om de stad klimaatadaptiever te maken. “Alleen dit jaar leggen we ruim drie voetbalvelden aan met bomen, groene bermen en plantsoenen. Slechts veertig procent van de stad is openbare ruimte. De overige zestig procent zijn achtertuinen, bedrijfsterreinen of sportclubs. Om Den Haag groener te maken, hebben we de hulp van alle Hagenaars keihard nodig”, zegt wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu.

 

Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag: “Bewoners uit heel Den Haag kunnen een boom aanvragen. Dit is leuk, makkelijk en heel succesvol: het afgelopen jaar boekten we een record met liefst 2.100 bomen! We hopen vooral dat mensen die in versteende wijken wonen een aanvraag doen. De keuze uit vijftien soorten, waaronder ook vruchtdragende en kleine bomen, biedt alle mogelijkheden!”

Wil jij ook een gratis boom? Zo vraag je ‘m aan!

Bewoners, ondernemers, scholen, sportclubs en andere organisaties uit Den Haag kunnen van 27 mei tot en met 22 juli 2024 een gratis boom aanvragen via www.bomenvoordenhaag.nl
Duurzaam Den Haag verwerkt de aanmeldingen, keurt de aanvraag en geeft je een bericht. In het najaar (november) wordt de boom met plantinstructies op jouw adres bezorgd. Daarna plant je de boom zelf.

 

Wat zijn de spelregels?
Er zijn een paar spelregels waar je bij jouw aanvraag rekening mee moet houden:

  • De actie geldt voor bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties uit Den Haag. De boom wordt in Den Haag geplant.
  • Per huishouden kan je één boom aanvragen, met een maximum van tien bomen bij een gezamenlijke aanvraag. Vraag je bijvoorbeeld met drie huishoudens (appartementen) uit een VvE bomen aan, dan mag je maximaal drie bomen aanvragen.
  • Een commerciële organisatie kan maximaal vijf bomen aanvragen.
  • Een niet commerciële organisatie, zoals een stichting, sportvereniging of school, kan maximaal tien bomen aanvragen.
  • De boom mag je, met uitzondering van scholen en sportclubs, alleen op privéterrein planten. Denk aan je eigen voor- of achtertuin, volkstuin of gezamenlijke buurt- of binnentuin.
  • Voor het planten van een boom moet toestemming zijn van de eigenaar van de grond. Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning en wil je een boom in de tuin planten? Vraag dan eerst goedkeuring aan de verhuurder.
  • Er moet voldoende groeiruimte zijn voor de boom.
  • De boom wordt door de ontvanger zelf geplant. Wij leveren de boom, potgrond, een boomband en spijkers bij jou af en daarna plant je de boom zelf.
  • De boom mag niet worden gebruikt voor herplantingsplicht.
  • We kunnen maximaal 1.750 bomen uitdelen. Bij teveel aanvragen krijgen bewoners uit versteende wijken voorrang. Dit gaat om de wijken Laakkwartier, Spoorwijk, Schilderswijk, Transvaal, Stationsbuurt en Rivierenbuurt.