witter licht langs de grachten

Het AD berichtte onlangs “Bewoners balen van ongezellig led-licht in historische lantaarns“. Navraag bij gemeente Den Haag leert het volgende:

“Het is de beleid van de gemeente om alles (zo ver mogelijk) naar wit uit te wisselen. De omzetting naar wit licht (LED ‚Äď 3000K) verbetert de sociale veiligheid. Wit licht zorgt voor een betere kleurherkenning en obstakels worden sneller gezien. Ook verbetert wit licht het reactievermogen van verkeersdeelnemers.

De gemeente past de verlichting aan de huidige eisen en normen aan. De nieuwe witte verlichting kan na plaatsing als behoorlijk fel worden ervaren. De nieuwe lampen geven echter een vergelijkbaar lichtniveau. De ervaring leert dat bewoners na enige tijd aan het nieuwe lichtbeeld gewend zijn. De gemeente hecht grote waarde aan het duurzaam gebruik van energie, materialen en middelen. Dat geldt ook voor de verlichting van de stad. De nieuwe verlichting is meer duurzaam dan de standaard oranje/gele straatverlichting.

Mochten bewoners veel lichthinder hebben kan dat per mail worden aangegeven en zal er voor gezorgd worden dat de armaturen aan de achterzijde afgeschermd worden.”

Reageren? Laat het weten via info@buurtstation.nl.